Qlüten Nədir?
Qluten dediyimiz maddə məlum olduğu kimi, bir zülal növüdür və buğda, arpa və çovdar kimi qidalarda mövcuddur. Qluten ən çox ağ buğda mövcuddur. Cəmiyyət olaraq biz əsrlərdən bəri, çörək yemək vərdişinə sahibik, ancaq soba çörəyi, daşıdığı qluten səbəbi ilə sağlamlığımızı təhdid edir. Mütəxəssislər də tez-tez çörək və şəkərin sağlamlığa zərərindən bəhs edir.
Milli.Az deyerler.org -a məlumat verir ki, çörək ali GI glisemik indeksinə sahib olduğu üçün çox tez doydurur. Bir çörəyə öyrəşənlər, çörək yemədən, yemək yeyilmiş kimi qəbul etmirlər, çətin süfrədən doymuş olaraq qalxmazlar. Çörəkdə Gİ nisbəti yüksək olduğu üçün hansı ehtiyac duyulur və enerjiyə çevrilir. Elə bu təhlükə dəlidir.
Çünki GI indeksinin tam olan bütün qidalar təbii qidalar deyil. GI səviyyəsi aşağı olan yeməkləri yemək, doydurur və olan da budur.
Qluten metabolizmnə qayıtsaq, o,ə təhlükə yaradır bir zülaldır. Həzmi problem və qəbizlik, şişkinlik problemlərini əmələ gətirir.