Çarpaz çirklənmə və Qlüten

Çarpaz çirklənmə və Qlüten

Qlüten ilə çarpaz çirklənmədən qaçınmaq.

Çarpaz çirklənmə nədir?

Çapraz kontakt (həmçinin çarpaz çirklənmə kimi tanınır) qlüten olmayan bir məhsulun qlüten olan bir şeylə təmasda olduğu bir prosesdir.

 

Çölyak xəstəliyində çarpaz çirklənmənin əhəmiyyəti

Glutensiz pəhriz saxlamağın çox vacib hissəsi qida, içki və ağıza daxil olan məhsulların tərkib hissəsi kimi qlütendən ehtiyatla qaçınmaqdır. Glutensiz qidaların qlütenolan qidalarla çarpaz təmasından qaçınmaq da eyni dərəcədə vacibdir, çünki hətta kiçik miqdarda qlüten simptomlara səbəb ola bilər və nazik bağırsağa zərər verə bilər.

 

Qlütensiz qida ilə qlüten tərkibli qidaların çarpaz təması istənilən vaxt baş verə bilər. Buraya tarladan, emal zavoduna, mağazaya və ya restorana və mətbəxinizə qədər daxildir. Yeməyin saxlandığı, hazırlandığı və xidmət edildiyi hər yerdə baş verə bilər.

 

Həyatınızın bir çox sahələrində qlütendən qaçınmağınıza kömək etmək üçün bir neçə yol var.

Qida Mağazalarında

Həmişə etiketləri oxuyun və mümkün olduqda, qlütenolmayan etiketli məhsulları seçin. Məhsullarını qlütensiz etiketləyən şirkətlər çarpaz əlaqədən qaçmaq üçün daha çox səy göstərirlər. Müəyyən bir məhsuldan əmin deyilsinizsə, şirkətlə yoxlayın.

İstehsalçı tərəfindən qlütensiz etiketi olan təbii olaraq qlüten olmayan unlar, taxıllar və taxıl əsaslı məhsulları (taxıl, makaron, kraker və s.) alın.

Bir çox şirkət məhsullarını qlütensiz olaraq təsdiqləyir.

Xüsusi olaraq qlütensiz etiketi olmayan taxıl qidalarından çəkinin. “Qlütensiz maddələrlə hazırlanmışdır” və ya “qlüten tərkibli maddələrdən istifadə olunmur” kimi qeyri-müəyyən etiketlərdən çəkinin. Bu istehsalçının qlütenlə çirklənməsini yoxlamadığı qırmızı bayraqdır.3

Mağazada qlütensiz məhsul siyahısı və ya qlütenolmayan qidalar üçün xüsusi bir sahənin olub olmadığını soruşun.

Təzə meyvə və tərəvəzlər, təzə balıq, quş əti, ət, yumurta və süd məhsulları daxil olmaqla, daha təbii olaraq qlütenolmayan qidaların yerləşdiyi mağazanın perimetri boyunca alış-veriş edin.

Glutensiz Taxılların Çirklənməsi

Müxtəlif taxıllar və unlar təbii olaraq qlütensizdir, lakin bir çoxu tərkibində qlütenolan taxıllarla çirklənmiş ola bilər. Çarpaz çirklənmiş taxıllardan qaçınmaq haqqında daha çox məlumat əldə edin.

Yulaf

Yulaf uzun illər qlütenolmayan pəhrizdə mübahisəli yer tutur. Bəzi insanlar yulaflara qarşı həssasdırlar və qlütenə bənzər aveninə (yulaf zülalına) qarşı immun reaksiya göstərə bilərlər. Digərləri yulafın tərkibindəki lifin artmasına reaksiya verə bilər. Birləşmiş Ştatlarda yulafların əksəriyyəti daşınma, öğütmə və/və ya emal zamanı tarlada tərkibində qlüten olan taxıllarla çirklənir. Bu səbəblə, yalnız yulaf və yulafdan hazırlanmış məhsulların “GLUTEN FREE” etiketi ilə satın alınması çox vacibdir. Bəzi istehsalçılar "təmizlik protokolu" prosesi altında qlütenolmayan yulaf istehsal edirlər. Digərləri çirklənmiş adi yulafları təmizləmək üçün mexaniki/optik çeşidləmədən istifadə edirlər.

Glutensiz Taxıllar: Yenidən Baxın!

Buğda, çovdar və arpa ilə vidalaşdıqdan sonra üz tutduğumuz təbii olaraq qlüten olmayan taxılların qlütendə qlütenilə çirklənmiş ola bilər ki, sürpriz ola bilər.

 

2011-ci ildə aparılan bir araşdırmanın nəticələri göstərir ki, təbii olaraq qlüten olmayan taxılların, toxumların və unların müəyyən faizi buğda, arpa və ya çovdarla çarpaz təmasda olduğu üçün əslində qlüten olmayan deyil. Nəticələr daha sonra deməyə əsas verir ki, alıcılar hansı məhsulların çirklənmə ehtimalının daha yüksək olduğunu seçməkdə onlara rəhbərlik etmək üçün buğda üçün könüllü allergen məsləhətlərinə etibar edə bilməzlər.

 

İki çölyak tədqiqatçısı diyetisyen, qlüten miqdarını yoxlamaq üçün 22 təbii olaraq qlüten olmayan taxıl, toxum və qlütensiz etiketlənməmiş unu nümunə götürdü. Test edilmiş məhsulların üçdə birində onların etiketlərində könüllü allergen məsləhət bəyanatı var idi. hsulların 9-u (41%) qlüten kleykovina üçün miyyət yini limitindən ksək olub (bu testlə bu, 5 ppm-dir), ticər 8,5 ppm ilə 2,925 ppm arasında yişir.

 

Hansı xüsusi taxılların, toxumların və unun çirklənmə ehtimalının az və ya çox olduğunu müəyyən etmək üçün nümunənin ölçüsü çox kiçik idi.9

 

ticə: Mümkün olduqda yalnız qlütensiz taxıl və unu alın. Bu məhsullar çox güman ki, baha başa gələcək, çünki istehsalçılar məhsullarının çarpaz çirklənməməsi üçün əlavə tədbirlər görməlidirlər.3,9,10

Back to blog

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.