Qlüten Nədir?
Qluten dediyimiz maddə məlum olduğu kimi, bir zülal növüdür və buğda, arpa və çovdar kimi qidalarda mövcuddur. Qluten ən çox ağ buğdada mövcuddur. Cəmiyyət olaraq biz əsrlərdən bəri, çörək yemək vərdişinə sahibik, ancaq soba çörəyi, daşıdığı qluten səbəbi ilə sağlamlığımızı təhdid edir. Mütəxəssislər də tez-tez çörək və şəkərin sağlamlığa zərər verdiyindən bəhs edir.
Milli.Az deyerler.org-a istinadən bildirir ki, çörək ali GI glisemik indeksinə sahib olduğu üçün çox tez doydurur. Hətta çörəyə öyrəşənlər, çörək yemədən, yeməyi yeyilmiş kimi qəbul etmirlər, çünki süfrədən doymuş olaraq qalxmazlar. Çörəkdə GI nisbəti yüksək olduğu üçün dərhal qana qarışır və enerjiyə çevrilir. Elə bu səbəbdən də zərərlidir.
Çünki GI indeksinin yüksək olan bütün qidalar təbii qidalar deyil. GI səviyyəsi aşağı olan yeməkləri yemək, gec doydurur və sağlam olan da budur.
Qluten maddəsinə qayıtsaq, o, metabolizmə zərər verən bir zülaldır. Həzmi çətinləşdirir və qəbizlik, şişkinlik problemlərini əmələ gətirir.