Qlütenli və ya qlütensiz?

Qlütenli və ya qlütensiz?

Günümüzün geniş seçimli qida maddələri arasında ilk baxışdan qlüten tərkibli maddələri seçmək çox çətin ola bilər.

Qlütensiz pəhrizə riayət etdikdə siz tərkibində qlüten olmayan bütün qidaları qəbul edə bilərsiniz.

Bu çox asan səslənsə də həqiqətdə hər şey çox fərqli olur. Qlütenin qida texnologiyasının xüsusiyyətləri sayəsində qida emalında ondan tez-tez istifadə edilir və insan ağlına gəlməyən qidaların tərkibində ona təsadüf edilir.

Əgər qlütensiz pəhrizdən istifadə edirsinizsə, o zaman siz təbii şəkildə tərkibində qlüten olmayan və ya birmənalı olaraq etiketində “qlütensiz” yazılan hər növ qidaları qəbul edə bilərsiniz. Təbii şəkildə tərkibində qlüten olmayan dənli bitkilər qlütenlə çirklənmiş ola bilər, bu səbəblə də yalnız etiketində “qlütensiz” yazılmış qida maddələrini seçməyiniz məsləhət görülür. Bu tip qidalara qarğıdalını, darını, qarabaşaq yarmasını, kinoanı və sumbağı aid etmək olar.

Bir çox qida maddələrinin tərkibində təbii şəkildə qlütenə rast gəlinmir və onları emal olunmamış halda belə tərəddüd etmədən qəbul etmək mümkün olur: meyvə və tərəvəz, ət və balıq, yumurta, süd və süd məhsulları.

Mənbə Schaer www.iBio.az

Back to blog

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.